Maandbericht

Agenda school

Kalender school

<<  September 19  >>
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

 

Alles-in-1 en Alles-Apart

De groepen 4 t/m 8 werken met de methode Alles-in-1. Met uitzondering van het reken-, schrijf- en bewegingsonderwijs worden alle vakken vanuit deze geïntegreerde methode vormgegeven. Op deze manier geven wij projectmatig leren vorm vanaf groep 4 t/m 8. Tijdens het behandelen van de projecten komt de leerstof van alle vakken integraal aan bod. Hieronder ziet u om welke 5 projecten het gaat in groep 4 en om welke 20 projecten het gaat in de groepen 5 t/m 8.

schema

Tijdens ieder project worden dus ook taal, lezen, Engels en alle expressievakken behandeld. De leerstof zit verweven in diverse teksten en opdrachten. Als er een informatieve tekst gelezen wordt met bijbehorende opdrachten, dan wordt niet alleen de kennis over één onderwerp vergroot, maar wordt er ook geoefend in lezen, taal, aardrijkskunde, geschiedenis, kennis der natuur, Engels en alle expressievakken. Ieder project van Alles-in-1 omvat vier onderdelen:

1. Teksten en (deels computer)opdrachten in het projectboek; hierin komt vooral de leerstof voor lezen, taal, aardrijkskunde, geschiedenis, natuur, cultuur, techniek en Engels aan bod.

2.  Doe-opdrachten; hierin wordt leerstof verwerkt via doe- en onderzoeksopdrachten;

3. Expressie: dans, drama, muziek, tekenen, handvaardigheid, vaak uitmondend in een opvoering ,een expositie of een ”inloopmiddag” voor ouders;

4. Werkstukken. Daarin wordt één onderdeel van het project (bijvoorbeeld ‘kastelen’ in het project middeleeuwen) uitgewerkt.

Dit Alles-in-1 onderwijs kent dus een grote afwisseling en wordt daarom ook wel totaalonderwijs genoemd, omdat alle bekende onderwijswerkvormen en materialen in een grote variatie afwisselend worden ingezet. Daardoor blijven de motivatie, de betrokkenheid en het leerrendement op een hoog peil. Ieder project duurt vijf weken (groep 5 t/m 8). Ieder project van vijf weken is opgesplitst in vijf deelthema's. zo gaat bijvoorbeeld het project dieren een week over zoogdieren, een week over vissen, een week over vogels, een week over amfibieën en reptielen en een week over ongewervelde dieren. Iedere week begint met een film die het deelthema van de week inleidt. Aan het einde van de week wordt het deelthema afgesloten met een weektoets op het niveau van het indivudele kind.

Tijdens één schooljaar worden in de groepen 5 t/m 8 vijf projecten behandeld:
- één voor aardrijkskunde;
- één voor geschiedenis;
- één voor techniek;
- een voor cultuur;
- één voor natuur.

Alles Apart

Vijf projecten die ieder vijf weken duren omvatten in totaal 25 schoolweken. Een schooljaar duurt echter 40 schoolweken. Wat doen de kinderen dan de overige 15 weken?
Hierin voorziet de extra taal/spellingmethode “Alles Apart”. Na ieder project komt 3 weken “Alles-Apart” aan de beurt. Daarin worden de regels voor spelling, grammatica en Engels geleerd en ingeoefend, alsmede de strategieën voor begrijpend lezen. Deze regels worden ook toegepast tijdens alle projecten. Alle regels voor spelling en grammatica worden 3 x per week geoefend tijdens de weekwoorden

Werken in verschillende niveaus:
Zowel tijdens de projecten als tijdens Alles-Apart werkt ieder kind op haar/zijn eigen niveau. In alle les- en projectboeken zijn teksten en opdrachten voor groep 5 t/m 8 op zes niveaus uitgewerkt. Globaal komen deze niveaus neer op:

Niveau A = ± eind 4e leerjaar (beheersing AVI 5): voor leeszwakke kinderen groep 5.

Niveau B = ± 5e leerjaar: voor gemiddelde kinderen groep 5 en leeszwakken groep 6.

Niveau C = ± 6e leerjaar: (hoog)begaafden groep 5, gemiddelden groep 6 en zwakken groep 7.

Niveau D = ± 7e leerjaar: (hoog)begaafden groep 6, gemiddelden groep 7 en zwakken groep 8.

Niveau E = ± 8e leerjaar: (hoog)begaafden groep 7 en gemiddelde kinderen groep 8.

Niveau F = voor (hoog)begaafde, snelle leerlingen.

De website alles in 1